Please visit HOME for more information about this site
Immuunsysteem en gezondheid

Je wordt dagelijks gebombardeerd met slecht nieuws. Je kunt er bijna niet omheen. Wat kun je doen om niet te worden overweldigd door het vele nieuws hieromtrent?

Ten aanzien van je gezondheid ben je in eerste instantie verantwoordelijk voor jouw eigen gezondheid, niet voor die van de ander. Besef wat staat in de voorgaande zin. Dit is niet egoïstisch bedoelt, maar meer een aanmoediging om zelf verantwoording te nemen voor je eigen gezondheid en welzijn. Wees ook kritisch ten aanzien van allerlei maatregelen die over ons heen gestrooid worden, aangezien wetenschappers het nl. niet met elkaar eens zijn over de te nemen maatregelen, dat ze misschien zelfs schadelijk voor jou zijn of dat er misschien éénzijdige informatie tot jou komt. In het geval van virussen bijvoorheeld. Wat zijn virussen (exosomen) eigenlijk? Waarom is er eigenlijk oorlog en hoe zit dat eigenlijk met dat klimaat (of milieu) en waar wordt dat door veroorzaakt? Onderzoek jouw waarheid en wereldbeeld hierover zelf. Gebruik hiervoor meerdere onafhankelijke bronnen.

In de aanbevelingen ten aanzien van ziektepreventie wordt door de overheid helaas niet veel of zelfs bijna niets gezegd over het immuunsysteem of anders gezegd jouw weerbaarheid. En daar wil ik het graag even over hebben.
Ik wil je graag aanmoedigen om met behulp van onderstaande een aantal andere mogelijkheden te onderzoeken en uit te proberen. Inzicht te geven dat er meerdere mogelijkheden zijn om jezelf en anderen te helpen.

Een goed werkend immuunsysteem is goud waard. Bezorgdheid of angst over een situatie zal je immuunsysteem echter op een lager niveau brengen, waardoor je juist eerder vatbaarder wordt voor wat voor aandoening dan ook.

Hoe kun je je immuunsysteem op een hoger niveau brengen? Ik noem hieronder een aantal pijlers waarop een goed werkend immunsysteem rust. Veel heeft met leefstijl te maken.

In grote lijnen zijn dat de volgende: mindset, beweging, zingeving, voeding en een goede nachtrust.

Mindset

Hiermee wordt bedoeld dat een situatie onder ogen ziet zonder dat je daardoor emotioneel wordt overweldigd. Je laat anders de angst toe voor wat er allemaal zou kunnen gaan gebeuren (er ontstaat een verhaal in je hoofd). Angst is in dit geval een slechte raadgever. Daarnaast is angst één van de grootste én minst onderkende ziekmakers. Vormen van angst zijn o.a.: onzekerheid (over jezelf of over de toekomst), stress, laag zelfvertrouwen, schuld, schaamte, ongewenste verandering, spijt (over het verleden), frustratie etc. Met andere woorden, jouw potentieel (volmaaktheid) kan niet tot uiting komen. Er vinden hierdoor verstoringen in geest en lichaam plaats. De verhalen in je hoofd zijn meestal beangtigender dan de realiteit. Dit heeft met name invloed op het hart-gebied. De gevolgen van angst zijn voelbaar als een opgejaagd en gespannen gevoel, zenuwachtigheid, onrust, vermoeidheid, anxiety, onzekerheid, niet in je kracht zitten etc. Ook de welbekende knoop in de maag of migraine kan daar een gevolg van zijn.
De psyche (het mentale beeld, een verhaal van een situatie) heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Wordt ook meestal gevoed door het verleden en geprojecteerd op de toekomst. Het verleden kan niet meer ongedaan worden gemaakt, er kan alleen van worden geleerd, en de toekomst is nog onzeker. Controle over de toekomst is grotendeels onmogelijk. Daarbij de vraag: "Is het verhaal in je hoofd juist?". Meestal niet. Op een gegeven moment kan "slecht nieuws" zelfs je leven gaan beheersen. Dit negatieve denken ondermijnt je immuunsysteem en wel in hoge mate. Op een rustige en verantwoorde wijze met een situatie omgaan is een betere methode. Van daaruit neem je betere besluiten en "besmet" je jezelf en anderen niet met jouw doemscenario's. Je wordt als het ware de waarnemer van het verhaal, niet de hoofdpersoon in het verhaal.

Blijf focussen op de positieve zaken in het leven. Weet ook dat wat je aandacht geeft zal groeien. Dit werkt 2 kanten op, positief en negatief. Dit is een keuze die je zelf maakt, helaas vaak onbewust. Beter is dan ook om je te matigen in de (meestal uitvergrote) nieuwsvoorziening hierover (TV, radio, Facebook, krant etc.) of hier kritisch in te zijn en in gesprekken juist andere onderwerpen aan bod te laten komen. Dat sluit niet uit dat je onderzoekt wat er gaande is. Bewuste afstand creëeren is echter nodig op zijn tijd. Alles is van voorbijgaande aard.

Een goede tip is: Geef je aandacht aan zaken die je zelf kunt veranderen en maak je niet druk over zaken die je niet (meer) kunt veranderen. En houd je bezig met dingen die je energie geven i.p.v. dingen die je energie kosten, of ga hier anders om.
Of lees ook eens Terug naar de Bron.

Beweging

Hiermee wordt bedoeld dat je je immuunsysteem en lymfatisch systeem activeert (en nog veel meer, o.a. ontspanning=heling).
Jouw immuunsysteem en lymphatisch systeem zorgen voor een betere afweer tegen ziekteverschijnselen en afvoer van afvalstoffen/toxines, die over 't algemeen ontstaan vanuit de toxische maatschappij waarin wij leven. Toxines zijn gifstoffen die in de gehele voedselketen aanwezig zijn, maar ook in het milieu en als gevolg van het gebruik van medicijnen en vaccinaties. Tevens zijn negatieve gedachten of continue "in het hoofd zitten" ook toxisch. Misschien niet direct, op termijn wel. Al zijn ze soms direct merkbaar in bijvoorbeeld als gevolg een "slecht nieuws bericht" of tijdens een verhitte discussie. De emoties gaan dan met je aan de haal.

Vanuit mijn professie (Instructeur Qigong, Tai Chi en Meditatie) zou ik je willen aanbevelen om regelmatig bepaalde eenvoudige oefeningen te doen.
Welke oefeningen zijn daarvoor met name geschikt?

1) Op een rustige manier het lichaam schudden (1 tot 2 minuten), waarbij je vanuit de knieën op en neer beweegt, waarbij het lichaam verder ontspannen is, en op deze wijze worden de afvalstoffen uit je lichaam verwijderd. Het lymfesysteem heeft geen pomp, zoals het hart voor de bloedstroom, dus dien je actief het lymfesysteem "aan te zetten". Dit schudden doet nog veel meer dat dat, het optimaliseert je hele lichaam.

2) Een andere oefening is het op een juiste wijze leren ademen (5 tot 15 minuten). Een rustige, diepe en langzame ademhaling vanuit het buikgebied kan meer zuurstof in het lichaam brengen en via het lymfatisch systeem de toxines uit je lichaam laten verwijderen. Je kunt daarbij focussen op de ademhaling zelf. Dwaal je met je gedachten af? Keer dan weer terug naar je ademhaling. De werking van je organen vaart hier wel bij, hetgeen je gezondheid ten goede komt. Tevens creëert het ontspanning. Ben je ontspannen, dan zul je minder snel ziek worden en mocht dat toch gebeuren, sneller herstellen. Mocht je het idee hebben dat je al ontspannen bent? Waarschijnlijk is dat niet (altijd) zo. We dragen onbewust veel spanning mee in ons leven. Ademhalen op een juiste wijze laat deze spanningen naar boven komen, zichtbaar worden, en kun je dan loslaten. Daarnaast worden via de ademhaling toxines verwijderd.

3) Het kloppen op je lichaam (± 2 minuten). Dit stimuleert de bloedstroom en je lymfatisch systeem. Tevens word je meridiaan systeem geactiveerd. De stroming van Chi gaat weer plaatsvinden en blokkades worden verwijderd.
Zoals wordt gezegd in de Traditionele Chinese Geneeskunde: stromende energie is gezonde energie en gestagneerde energie zorgt voor ongemak en ziekte. Stagnaties kunnen door diverse oorzaken ontstaan, o.a. door gebrek aan beweging, een verkeerde mindset, niet volwaardige voeding, stress of slaapgebrek.

4) Pak Qigong op. Dit wordt wel "meditatie in beweging" genoemd. Het vangt ademhaling, meditatie en beweging in één. Het kan je van al je stress verlossen bij regelmatige beoefening. De hierboven genoemde aspecten onder 1), 2) en 3) komen in Qigong allemaal aan bod. Bovendien wordt niet alleen met je geest en lichaam gewerkt, ook je emoties worden beter hanteerbaar. Je overziet het geheel op een andere, wijzere manier. Je leert beter bestand te zijn tegen "vervelende toestanden" en je leert gaandeweg ook beter (onnodige) spanningen herkennen. Je zult ook betere keuzes kunnen maken in het vervolg. Het maakt het hoofd helder zogezegd. Je voelt je tijdens én na het beoefenen van Qigong lichter, losser, vrijer, stabieler, krachtiger en meer happy :)
Je kunt je overigens ook aangetrokken voelen tot meditatie, mantrazingen, yoga, mindfulness, wandelen o.i.d. Wat het ook is, het gaat erom dat je er plezier aan beleeft en het kan je helpen om even uit de dagelijkse "ratrace" te stappen en je geest en lichaam weer even te voelen. Voelen, daar ontbreekt het met name aan in de huidige drukke samenleving. Met het weer leren voelen kun je in je leven een positieve verandering laten onstaan. Bewust-zijn is de sleutel tot verandering.

Zingeving

Met zingeving wordt bedoeld dat je als je 's ochtends wakker wordt dat je zin hebt om de dag te beginnen omdat je leven/bezigheid er toe doet, voor met name jezelf én voor anderen. Passie is daar een onderdeel van. Wat je doet geeft je energie. Is dit niet het geval dan gaat jouw energieniveau langzaam maar zeker dalen, waardoor op den duur de lust om iets (nieuws) te ondernemen niet meer aanwezig is. Het leven wordt "zwaar". Ongemak en ziekte komen in je leven. Je belandt in zoiets als "het zingt mijn tijd wel uit". Voel je dit aankomen? Ga op zoek naar datgene wat je blij maakt en jouw energiepeil weer omhoog stuwt.
In essentie wil jouw ziel zichzelf uitdrukken en gebruikt daarvoor jouw lichaam en geest (het voertuig van de ziel). Ontdek wat jouw ziel wil en leef geen zielloos leven, een leven zonder zingeving. Jouw ziel wil niets liever dan zich uitdrukken door jouw heen, zodat jij gelukkig bent.

Voeding

Hiermee wordt bedoeld dat je zoveel mogelijk volwaardige onbewerkte (biologische) voeding zonder allerlei toevoegingen of pesticiden tot je neemt, liefst zonder E-nummers en zoveel mogelijk vers. Genoeg gevarieerde groentes en fruit zijn hierin belangrijk. Koude (fris)dranken en ijs zijn bijvoorbeeld juist niet zo goed. Je immuunsysteem maakt overuren met verkeerde voedselkeuzes, wordt derhalve overbelast. Je hebt tegenwoordig een academische graad nodig om te begrijpen wat er allemaal in voeding zit, en zelfs dan nog. Dat zegt eigenlijk al genoeg. De supermarkt ligt vol met deze zogenaamde voedingsmiddelen (lees: vullingsmiddelen), echter deze ondermijnen je immuunsysteem en zijn aanjagers voor allerlei ongemakken en ziektes, te denken valt aan darmproblemen, reuma, kanker en diabetes type 2 (en nog zoveel meer). De juiste voeding is in tegenstelling tot "vulling" gezond en voedend. Vitamines, mineralen e.d. dienen in voldoende mate in het voedingspatroon aanwezig te zijn. Vitamine D is een voorbeeld van een belangrijke vitamine. Deze kun je in de zomermaanden opdoen door regelmatig naar buiten te gaan. Veel mensen hebben een chronisch vitamine D tekort en daardoor kunnen de meest uiteenlopende klachten ontstaan. Suiker is helaas in veel te hoge mate aanwezig in veel producten, zoals de suiker in de eerder genoemde frisdranken, net als geharde vetten (palmolie). De gebruikte suikers in veel voedingsmiddelen zijn meestal geen natuurlijke suikers (geraffineerd), waardoor suikerschommelingen worden veroorzaakt. Je zou alleen dat "moeten" eten wat je oma/opa nog zou herkennen, wordt ook wel gezegd.

Slaap / goede en regelmatige nachtrust

Hiermee wordt bedoeld dat je je lichaam en geest op een structurele wijze genoeg tijd geeft om te herstellen van de dagelijkse activiteiten. Kunstmatige slaapmiddelen kunnen tijdelijk een oplossing bieden om voldoende slaap te verkrijgen, echter zijn op langere termijn schadelijk, aangezien dit de natuurlijke slaap niet bevordert en de onderliggende oorzaak niet aanpakt. De oorzaak vinden van slaapproblemen is nodig om weer volledig opgeladen aan een nieuwe dag te kunnen beginnen. Er wordt behoorlijk onderschat wat een verstoorde slaap allemaal teweeg kan brengen, op korte en langere termijn. Jouw gezondheid en de werking van het immuunsysteem vaart wel bij een kwalitatief goede slaap.

En verder

Verder nog de opmerking dat medicatie in het algemeen op langere termijn de gezondheid schaadt. Vaak kan daarnaast (onnodige) medicatie allerlei "nieuwe" klachten veroorzaken (de welbekende bijwerkingen). Laat staan het naast elkaar gebruiken van allerlei medicaties (of in combinatie met vaccinaties).
Verdiep je ook eens in vaccinaties. Ga na wat er allemaal in de vaccinaties zit. Je schrikt ervan! Kijk dan niet bij de overheidssites, aangezien die daar geen informatie over geven.
Van stress is ondertussen algemeen bekend dat het het immuunsysteem ondermijnt (mindset, hoe ga je met situaties om). Ook milieufactoren kunnen een rol in spelen, bijvoorbeeld fijnstof, de luchtkwaliteit in bepaalde gebieden buitenshuis, in huis, in kantoren e.d. Ook zijn veel mensen gevoelig voor straling (o.a. WIFI). Het "pleasen" van andere mensen werkt op den duur ook negatief door in jouw welzijn. Andere mensen zijn zeer zeker heel belangrijk, maar niet zo belangrijk dat het jouw gezondheid ondermijnt. Gedragspatronen zijn veelal onbewust en op en duur ziekmakend.

De positieve geluiden zijn dat in de natuur zijn, wandelen, prettige sociale relaties onderhouden (hier wordt dus niet social distancing (1,5 meter afstand) onder verstaan, dit is bewezen stressvol). Mensen zijn juist gebaat bij aanraking en knuffelen. Zingeving vinden (passie volgen), werk doen waar je blij van wordt, hobby's, dansen, goed voor jezelf zorgen (zodat je ook voor anderen kunt zorgen), muziek luisteren (niet alle muziek ;)
Hier regelmatig mee bezig zijn heeft een positieve uitwerking.

Belangrijk is ook om te begrijpen dat ongemak, vervelende situaties etc. nu eenmaal onderdeel zijn van het leven, maar van voorbijgaande aard zijn, tenzij je ze zelf (onbewust) in stand houdt. Jouw reactie hierop, met andere woorden hier op de juiste manier mee omgaan is een belangrijke wetenschap om het leven weer op te kunnen pakken op een voor jou bevredigende manier.

Met meer kennis en bovenstaande aanbevelingen kunnen wellicht andere keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld medicatie worden verminderd of zelfs achterwege worden gelaten.

Er valt hier natuurlijk nog zoveel meer over te vertellen, maar zoals ik al eerder aangaf in dit stuk, zie het als een aanmoediging om ook eens verder te onderzoeken hoe je een gezond, evenwichtig en gelukkig leven kunt leiden. Alle beetjes helpen, kleine stapje maken, niet teveel in één keer willen, wel bewuste keuzes willen maken.

Ik hoop natuurlijk dat we allemaal ongeschonden de stressvolle situaties achter ons kunnen laten. De realiteit lijkt echter anders volgens de doem-des-kundigen. Te verwachten is dat in de nabije toekomst andere (gemuteerde) virussen onze weg zullen gaan kruisen volgens de deskundigen (of des-kundigen?). Of ligt het verhaal over virussen toch totaal anders, dan ons altijd is voorgeschoteld?
Google dan even op Stefan Lanka, Andrew Kaufman, Daniël Derweduwen, Thomas Cowan en anderen, die hier een andere dan heersende mening over hebben. Een open mind helpt je verder om e.e.a. te onderzoeken. Een virus is nl. nog nooit geïsoleerd en niet bewezen bestaand. Hier zijn rechterlijke uitspraken over gedaan dat dit ook zo is. WAT??? Laat dit even inzinken... Wat is dan de oorzaak van ziektes? En is ziekte eigenlijk wel ziekte of is het een herstelproces van het lichaam? De Germaanse Geneeskunde geeft hier meer antwoorden op. In de nabije toekomst zal hier meer duidelijkheid over gaan komen. Tot dan, werk aan je immuunsysteem, dat is de sleutel tot jouw gezondheid en welzijn.

We kunnen maar beter goed op zijn voorbereid op veranderingen in het leven. Het énige dat nl. niet verandert is dat alles verandert. Jouw natuurlijke immuunstysteem op een verantwoorde, bewuste, ontspannen én leuke manier positief beïnvloeden kan je hier bij helpen.

Je kunt hier ook kennis maken met de Know, Act, Let go, Change, Grow fases. Kijk hiervoor hier.

Hartelijke groet, Pieter


TERUG